logo
  • Ana sayfa
  • Etkinlik Takvimi
  • Etkinlikler
  • Çalıştay Formları
  • Düzenleyenler
  • Destekleyenler
logo
logo

Bize ulaşın

  • Zekai Apaydın Sokak (11 Evler) No: 22 Oran/Ankara
  • tekelivakfi@gmail.com
Close
logo

Bize ulaşın

    İletişim

    • Zekai Apaydın Sokak (11 Evler) No: 22 Oran/Ankara
    • tekelivakfi@gmail.com
    KENTTE BİRLİKTE DÜŞÜNME, KONUŞMA ve SORUN ÇÖZME

    Hayatın her kesiminden insanların birlikte düşündüğü, konuştuğu, sorun çözdüğü, sanat ve kültür etkinliklerine katıldığı, eğlendiği, ürettiği ve öğrediği kamusal alanlar sağlıklı bir sivil yaşam için hayati öneme sahiptir. Kentte bir arada olmak, anlık karşılaşmaları içerse bile bizlere farklılıkları ve çeşitliliği kabul etmeyi öğretir ve bir dünya görüşü oluşturmamızı sağlar. Kamusal alanda bulunma ve kamusal alanı kullanma deneyimleri aynı zamanda hoşgörüyü, yaratıcılığı ve kapsayıcılığı da geliştirir. Sokaklar, meydanlar ve parklar gibi kamusal alanlar kadar kongre salonları, konsey odaları ve alışveriş merkezleri gibi yarı-kamusal alanlar da pek çok zaman sosyo-kültürel ve sanat etkinlikleri için cazibe merkezleri haline gelmiştir. Kamusal veya yarı-kamusal alanlarda ev dışına ve çevresine ilişkin birlikte düşünmeyi, konuşmayı ve sorun çözmeyi amaçlayarak Ankara’nın farklı yapılarında ve mekanlarında bir araya gelinecektir.

     

     

    D1- SAĞLIKLI KENT PROJESİ PANEL VE SERGİ AÇILIŞI   

    Amaç:

    Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Lokman Hekim Üniversitesi işbirliğinde yürütülen TÜBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında yürütülmekte olan “Yaşam Çevrelerinin, Sağlık Göstergeleri ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi: Sağlıklı Kentler için Toplum Katılımlı Bir Model Önerisi” başlıklı proje  kapsamında Türkiye ve Ankara ölçeğinde mekansal yapılanma, nüfusun sosyo-demografik özellikleriyle toplumun fiziksel aktivite ve sosyal etkileşim seviyeleri ile beden kitle indekslerine, ruh sağlıkları ve refah seviyeleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ankara Şehircilik Bienali etkinliği kapsamında, Ankara’da sağlığı, fiziksel aktiviteyi ve hareketliliği önceleyen kentsel yapıların tartışılması bağlamında Prof. Dr. Burcu H. Özüduru, Doç. Dr. Tufan Nayır, Ali Atav, Prof. Dr. L. Hilal Özcebe, Prof. Dr. Sarp Üner ve Doç. Dr. Z. Aslı Gürel’in katıldığı bir panel düzenlenecektir. Bu kentte birlikte düşünme, konuşma ve sorun çözme etkinliği kapsamında “Gençlerin Gözünden Parklar ve Yaşam Çevrelerinin Görselleştirilme” fotoses/fotoyürüyüş fotoğraf sergisi açılışı da Ankara Şehircilik Bienali’nin ana paydaşı olan Ankara Kent Konseyi’nin binasında yapılacaktır.

     

    D2- ANKARA TARİHİ SÖYLEŞİSİ

    Ankara Şehircilik Bienali kentte birlikte düşünme, konuşma ve sorun çözme etkinliği kapsamında “Ankara’nın Protokol Yolları ve Ziyaret Mekanları (1928-1960)” sunumunu Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ve “Ankara Kalesi: Ankara’da Bir Açık Hava Müzesi” sunumunu Gökçe Günel gerçekleştirecektir. Ankara Üniversitesi, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, 2005 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Türk Devrimi, Kemalizm ve Atatürk İlkeleri ile ilgili çok sayıda kitap ve makale yazmış ve bildiriler sunmuştur. Ankara’nın tarihini Ankara Kalesi üzerinden sunucak olan Gökçe Günel,  Hacettepe Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü mezunudur. Ankara’nın tarihi, kültür varlıkları, korumacılık ve yurtdışındaki Türk mimari mirası üzerine çeşitli kitap ve makaleleri bulunan Gökçe Günel, eski Ankara fotoğrafları, gravürleri, resimleri, haritaları ve Ankara üzerine yazılmış yayınlar eşliğinde insanlığın ilk izlerinden günümüze Ankara tarihini yine tarihi bir mekan olan Altındağ Belediyesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sinema Salonu’nda aktaracaktır.

     

    D3- YÜRÜME KÜLTÜRÜ VE KENT ÇALIŞTAYI

    Kentlerin yürünebilir olmasının birçok yararı vardır. Bunların başında halk sağlığına katkısı, trafik yükü ve sorunlarının azaltılması, kenti deneyimlemek ve benimsemek için fırsat yaratması sayılabilir. Bu konu, küresel ölçekte çeşitli başlıklar altında tartışılmakla birlikte tek bir çözüm önerisi yoktur. ‘15 dakikalık kent’ veya ‘yürünebilir yoğunluk’ gibi kentteki hareket dinamiğinin ölçekle ilişkilendirildiği önerilerin yanı sıra, banliyölerde yaşamak yerine kent merkezlerini canlandırmayı ve merkezde yürümeyi teşvik eden öneriler de vardır. Bu çalıştayda Ankara’da yürümeyi kolaylaştıracak ve teşvik edecek düzenlemeler üstüne birlikte düşünmek ve ortak çözümler önermek amaçlanmaktadır. Prof. Dr. Feyzan Erkip ve Prof. Dr. Burcu H. Özüduru’nun açılış ve çerçeve sunumu ile başlayacak çalıştayda temel yöntem olarak “topluluk katılımı için yöneylem araştırma” kullanılacak ve yenilikçi fikirlerin ortaya çıkmasına olanak sağlayacak bir ortamın oluşturulması için çaba harcanacaktır. Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in moderatörlüğünde öne sürülen görüşler ve üretilen öneriler kadar önerileri üretme biçimi –tartışma, dinleme, görüş alma, taviz verme, ortak karar oluşturma, vb. süreçleri– de olumlu bir katılım deneyimi ortaya koyacaktır.

     

    D4- AHİ ŞERAFEDDİN (ARSLANHANE) CAMİİ SÖYLEŞİSİ

    ANKARA’NIN KÜLTÜREL MİRASI VE TURİZMİ PERSPEKTİFİNDEN UNESCO DÜNYA MİRASINA GİDEN SÜREÇ

    Ankara’nın tarih kent merkezi Ulus’ta bulunan Ahi Şerafeddin (Arslanhane) Camii, 19 Eylül 2023 tarihinde, Gordion Antik Kenti’nin ardından ülkemizin 21. Ankara’mızın da ikinci dünya mirası olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir. Arslanhane cami bu unvanı, Anadolu’da Ortaçağ Döneminde ahşap hipostil mimari üslupla yapılmış 4 diğer cami (Afyonkarahisar Ulu Camii, Sivrihisar Ulu Camii, Kastamonu Mahmut Bey Camii, Eşrefoğlu Camii, Konya, Beyşehir) ile birlikte almıştır. Ulus’ta Ankara Kalesi’nin güney ucunda bulunan ve 13. yüzyılda inşa edilen Ahi Şerafeddin Camii, Anadolu Selçuklu döneminin ahşap direkli ve kirişli camilerinin günümüze kadar iyi korunmuş örneklerindendir. Ahşap sütunları, bindirme tekniğiyle yapılmış tavanı, ahşap minberi ve alçı mihrabıyla Selçuklu mimarisinin ihtişamlı eserlerinden olan cami, aynı zamanda, Orta Asya mimari geleneğinin Anadolu’ya taşınan ilk örneklerinden birisidir. Bienal kapsamında ortak etkinlik olarak TravelExpo 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı’nda düzenlenen bu söyleşide Ahi Şerafeddin (Arslanhane) Camii’nin UNESCO Dünya Miras listesine girme süreci, koruma ilkeleri ve Ankara’nın kültürel mirası ve turizmi için önemi ilgili kurumların temsilcileri ve mimari koruma projesi ekibinin perspektifinden aktarılacaktır. 

     

    D5- GORDİON ANTİK KENTİ SÖYLEŞİSİ

    ANKARA’NIN KÜLTÜREL MİRASI VE TURİZMİ PERSPEKTİFİNDEN UNESCO DÜNYA MİRASINA GİDEN SÜREÇ

    Ankara’da bulunan Gordion Antik Kenti, 18 Eylül 2023 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir. M.Ö. 12. yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun yıkılışıyla birlikte yükselen Frigya’nın politik ve kültürel başkenti olan Gordion, dünyanın en uzun süre yerleşim gören nadir alanlarından birisidir. Erken Bronz Çağı’nda başlayan yerleşim, bugün Ankara kent merkezine 94 ve Polatlı’ya 29 kilometre uzaktaki Yassıhöyük’te devam etmektedir. Anadolu’da geniş bir alanda süreklilik gösteren Frig kültürü bölgesi içerisinde Gordion – Ankara alt-alanı, İç Anadolu platosunda batıda Sakarya nehri ile tanımlanıp doğuda Ankyra Frig kenti ve tümülüslerinin yerleştiği topoğrafik çanak formuna kadar uzanır. İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı’nın, Ankara Kent Konseyi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlediği Ankara Şehircilik Bienali kapsamında ortak etkinlik olarak düzenlenen bu söyleşide 4500 yıldır yerleşim görmekte olan Gordion ve çevresi tanıtılacaktır. TravelExpo 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı’nda ülkemizin 20. ve Ankara’mızın ilk UNESCO Dünya Mirasının önemi ve kayıt süreci aktarılacaktır. 

     

    D6- YENİ YAŞAM BİÇİMLERİ VE KAMUSAL ALANLARIN YARATICI KULLANIMI FİKİR PROJE YARIŞMASI

    PANEL/ KOLOKYUM/ÖDÜL TÖRENİ/ SERGİ AÇILIŞI

    Fikir proje yarışmasının amacı, kentsel kamusal alanın yaratıcı kullanımı çerçevesinde yeni yaşam biçimlerine olanak sağlayacak, ortak üretim kültürünü destekleyecek hipotetik veya fiziki bir kamusal alanda yaratıcı fikirler üretmek ve ifade etmektir. Yarışma konusu, kentsel kamusal alanların yaratıcı kullanımı ve yeniden şekillendirilmesi ile ilgilidir. Kamusal alanların yaratıcı kullanımı, toplumun kültürel zenginliğine katkı sağlayacak, insanları bir araya getirecek, akıllı, güvenli ve sağlıklı yaşam tarzını destekleyen ve toplumun fiziksel, sosyal, psikolojik ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayan, toplumda dayanışmayı, yardımlaşmayı artıran, sıfır karbon ve yenilenebilir enerji yaklaşımını destekleyen, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunan, toplumun bireysel ve kolektif ihtiyaçlarını karşılayan bir yaşam alanı oluşturmak için önemli görülmektedir. Ankara Şehircilik Bienali kapsamında düzenlenen fikir proje yarışması panel, kolokyum, ödül töreni ve sergi açılışıyla devam edecektir. İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlediği bu etkinliği Keçiören Belediyesi desteklemektedir.

     

    D7. ANKARA KULÜBÜ DERNEĞİ SEYMEN GÖSTERİSİ

    ANKARA’NIN YÜZ YILLIK DENEYİMİ

    Ankara Kulübü Derneği seymen gösterisi ile başlayacak kentte birlikte düşünme, konuşma ve sorun çözme etkinliği, kültür ve ekonomi ikilisini vurgulamak amacıyla planlanmıştır. Seymenlik bir tür yaşam biçimi, sosyal dayanışma ve paylaşımı da içeren bir yapılanmadır. “Seymenlik Geleneği” yüzyıllarca Ankara’da yaşatılmış, günümüzde ise Ankara Kulübü Derneği çatısı altında yaşatılmaktadır. Ankara’nın tarihi kültürünün yaşatılması amacıyla hazırlanan seymen gösterisi, İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı onursal başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin “Ankara’nın Yüz Yıllık Deneyimi” konuşmasıyla devam edecektir. Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılında Ankara’nın yüz yıllık tarihi kent, planlama, kültür ve ticaret ilişkisi içinde aktarılacaktır. Ankara Şehircilik Bienali’nin ana paydaşları olan Ankara Ticaret Odası’nın başkan yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi’nin başkanı olan Halil İbrahim Yılmaz’ın da konuşmacı olduğu bu etkinlik, Mehmet Ali Soykan (Soykan Market kurucu ortağı) ve Hasan Tokat (Gimat A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi, Tokat Gıda) konuşmaları ile devam edecektir.

     

    D8- İLHAN TEKELİ 2022 YILI TEZ ÖDÜLLERİ TÖRENİ VE PANELİ ŞEHİRCİLİK (KÜLTÜRÜ) ALANINDA LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARIN YÖNÜ

    İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı, şehircilik kültürü alanındaki lisansüstü tez çalışmalarının yaygın etkisiyle bilim camiası içindeki etkileşimi ve işbirliğini artırmak amacıyla her sene tez ödülü etkinliği düzenlemektedir. Bu etkinliğimizde seçici kurul üyelerimiz lisansüstü çalışmaların durumunu tartışma imkanı elde etmekte, başarılı tezler ödüllendirilmekte, etkinliğimiz sonrasındaysa dikkate değer tezlere yönelik toplantılar düzenlenerek bu tezler tanıtılmakta, araştırmacılarla bilimsel topluluğumuzun buluşması sağlanmaktadır. Başvuru takvimi 15 Mayıs 2023 tarihinde sona eren Tez Ödüllerine 2022 yılında kabul edilmiş, 33’ü doktora ve 45’i yüksek lisans tezi olmak üzere, toplam 78 tez başvurusu alınmıştır. 2022 yılı İlhan Tekeli Tez Ödülleri değerlendirme süreci, 25 üyeden oluşan seçici kurulun iki aşamalı değerlendirmesinin ardından tamamlanmıştır. Bienal kapsamında yüksek lisans ve doktora kategorilerinde birincilik ve teşvik ödüllerinin verileceği ödül töreni ve seçici kurul üyelerinin katılımı ile şehircilik alanındaki tezlerin değerlendirilerek, araştırma alanına ilişkin görüş ve önerilerin paylaşılacağı bir panel 8. Kent Araştırmaları Kongresi’nde düzenlenmektedir.

     

    D9 – ÖZELLE KAMUSAL ARASINDA PANELİ               

    Özel ve kamusal alanın kullanımı ve yeniden üretimine yönelik alanda çalışan ve niteliksel araştırmalar yürüten araştırmacıların panel kapsamında bir araya gelmesi bu etkinlik kapsamında amaçlanmıştır. Araştırmacılar güncel araştırmalarını paylaşacak ve özel-kamusal ikiliğinin ötesine geçerek ara mekan tarifleri üzerine odaklanacaktır. Ankara Şehircilik Bienali’nin paydaşı olan Kent Araştırmaları Enstitüsü ile düzenlenen bu panel ile ara mekanı teorize etme ve olası potansiyellerini tartışmaya açma hedeflenmiştir. 8. Kent Araştırmaları Kongresi’nde düzenlenen bu panelde Dr. Leyla Bektaş Ata, Dr. Bahar Emgin ve Doç. Dr. Defne Karaosmanoğlu “Kadınların Ev İşi Anlatılarında Kent – Evden Çıkabilmek Mümkün mü?”, Dr. Eda Balaban Varol “1950-1980 Dönemi Ankara’da Gelişen Apartman Tipi Konut Üretiminde ‘Ara Mekan’ Kavramı”, Hilal Kara “Kentiçi Mekansal Hareketliliklerde Özel/Kamusal Kentsel Mekanları Kesmek: Ev İşçisi Kadınların ‘Görünür’ Emek Pratiklerinde Ankara’da Bir Yol Hikayesi” ve Biray Anıl Birer ise “Eski Bir İşletme Kasabasında Kadınların Modernleşme Deneyimleri ve Mekân Kullanımı: Değirmisaz” sunumunu aktaracaktır.

     

    D10- KAMUSAL ALANDA YENİ BİR YAŞAM BİÇİMİ: TEZLER PANELİ

    Kamusal alanın anlamı, kullanımı, yönetişimi, tasarımı, kullanıcısı konularına ilişkin tez yazmış genç araştırmacıların bir araya gelerek, yapılandırılmış tartışma sorusu çerçevesinde, kendi tezlerine referansla kamusal alanda yeni bir yaşam biçimine ilişkin diğer araştırmacılarla birlikte müzakere ederek ortaklaşabilecekleri bir tartışma platformu oluşturulması amaçlanmaktadır. Ankara Şehircilik Bienali’nin paydaşı olan Kent Araştırmaları Enstitüsü ile düzenlenen bu 8. Kent Araştırmaları Kongresi panelinde Özgür Ceren Can “Ankara’da Kamusal Alanın Biçimlendirilmesi İçin Estetik İnisiyatif Edimi Olarak Sokak Sanatı”, Dr. Can Gölgelioğlu “Yerin Tınısı: Müzik ve Kamusal Bir Aradalık”, Selen Karadoğan “Kamusal Alanların Sürdürülebilir Tasarımı”, Dr. Fulay Uysal Bilge “Ulaşımla İlişkili Açık Mekanların Kamusal Alan Potansiyeli”, Dr. Buse Açık Etike “Kamusal Alanın Sosyal Sürdürülebilirliği” ve Gizem Fidan Kaya “Protesto Mekânı Olarak Kamusal Alan: İstanbul Örnekleri” sunumunu aktaracaktır.

     

    KENTTE BİRLİKTE REKREASYON

    Rekreasyonel aktiviteler yaşamın önemli bir parçasıdır. Günümüz kentleşme süreci ile yapılı çevrenin artması, doğa ile bağlantının azalması fiziksel aktivitelerin çoğunu açık alanlar yerine kapalı mekanlar içine hapsetmiştir. Sağlıklı bir yaşam için, bireylerin doğanın içinde hareket etmesi gerekir. Rekreasyonun aktif veya pasif katılımlı olması, iç ve dış mekanda yapılması, amacına göre; sportif, turizm ve sanatsal olmak üzere sınıflandırılabilir. Bu çerçevede bu etkinliklerle kentte rekreatif amaçlı aktivitelerin kamusal alandaki buluşmalarda sosyalleşmenin yanı sıra fiziksel aktivitelerin yapılması, beden ve ruh sağlığı açısından da kentli için öneminin vurgulanması amaçlanmaktadır.

     

    R1- URBAN WALKS ANKARA: KENT YÜRÜYÜŞLERİ

    R1A. KENT YÜRÜYÜŞÜ: ORAN

    R1B. KENT YÜRÜYÜŞÜ: ULUS

    R1C. KENTTE FOTOGRAFİK TEMSİLLER AOÇ FOTOĞRAF ÇALIŞTAYI VE KENT YÜRÜYÜŞÜ

     

    Urban Walks Ankara grubunun kent gezginleri Cem Dedekargınoğlu ve Cemre Gökpınar tarafından kurgulanan bu kentsel yürüyüşler, kent içinde alışılmışın dışında tematik rotalarla dolaşarak kentsel, mimari-planlama ve toplumsal gündelik hayat tarihine dair farklı bilgileri keşfetmeyi amaçlamaktadır. Yürüyüşler esnasında yürütücülerin paylaştığı bilgilerin yanısıra hem katılımcılar hem de gezilen yerlerin sakinleri tarafından paylaşılan hikayeler sayesinde kente dair bir ‘bir arada öğrenme’, ve keşfetme pratiği gerçekleştirilmiş olmaktadır. Bienal kapsamında planlanan etkinliklerden ilki Oran, ikinci yürüyüş rotası ise Ulus’ta gerçekleşecektir. Üçüncü ve sonuncusu ise AOÇ rotasında bir yürüyüştür. Bu etkinlik Duygu Tüntaş ve Beril Kapusuz tarafından yürütülecek bir fotoğraf çalıştayı ile ortak bir etkinlik olacaktır. Bu yürüyüş sırasında çıkan fotoğraf eserleri seçkileri yapıldıktan sonra Ankara Şehircilik Bienali’nin ana paydaşı olan Ankara Kent Konseyi’nin binasında Keçiören Belediyesi’nin desteğiyle sergilenecektir.

     

    R2- BİSİKLET TURU          

    Bisiklet rekreasyon ve sporla birlikte ulaşım olanağını da sağlayan bir araç olduğundan son yıllarda kullanımı özendirilmektedir.  Rekreatif aktivite olması yanı sıra kentlerde ulaşımın önemli bir parçası olan bisikletin, güvenli yol ağlarıyla birlikte kentiçi ulaşımın da ayrılmaz bir parçasıdır. Kentin kamusal alanlarında yapılan düzenlemeler içinde ulaşım, spor ve turizm gibi aktivitelerin parçası olarak görülen bisiklet kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Kentte rekreatif amaçlı aktivitelerin kamusal alandaki buluşmalarda sosyalleşmenin yanı sıra fiziksel aktivitelerin yapılması, beden ve ruh sağlığı açısından da kentli için önemlidir. Ankara Şehircilik Bienali’nin kentte birlikte rekreasyon etkinliği, Ankara bisiklet yolları rotasında tur şeklinde yapılacaktır. 

     

     

    R3- LINDY HOP DANS PARTİSİ

    SHİM SHAM ATÖLYESİ    

    Amerika’da 1920’lerden sonra, ekonomik zorluklar ve monoton işlerin angaryasından kaçış için yaygınlaşan, Afrika ve Avrupa dans geleneklerinden yararlanan bir Afro-Avrupa-Amerikan Swing dansı olan Lindy Hop, son yıllarda popülerliğini tekrar kazanmış, dünya çapında yaygınlaşmıştır. Lindy Hop, tıpkı caz müziği gibi doğaçlamaya yönelik, insanları bir araya getiren bir sosyal danstır. Lindy Hop dans partisi bu dansa ilgi duyan herkesin davetli olduğu, birlikte hareket etmeye ve gözlemlemeye açık bir etkinlik olacaktır. Shim Sham Atölyesi tarafından düzenlenen kentte birlikte rekreasyon etkinliği, Gençlik Parkı ana girişinde başlayıp Ankara Kent Konseyi binası girişinde devam edecektir.

     

     

    KENTTE BİRLİKTE KÜLTÜR VE SANAT

    Toplumsal iletişim ve sosyal bütünleşme alanı olarak sanat etkinliklerinin kamusal alanlar ve mekanlarda yer alması, yaygınlaşması ve kentliler ile etkileşim içinde olması kentlerin toplumsal yaşantılarını zenginleştirecek kültürel dinamikleri harekete geçirecektir. Kamusal sanat, kamusal diyaloğu ve farkındalığı artırmakta ayrıca demokratik bir paylaşım alanı yaratmaktadır. Çağdaş sanat biçimlerinin toplu kullanım mekanlarında toplumla buluşturulması kente politik ve kültürel bir statü kazandırmaktadır. Kamusal alanlarda kültürel sanatsal eylemlerinin/kültür ve sanat eserlerinin var oluşu ile bireyler kamusal mekanları daha verimli kullanmakta ve mekanlarda daha üretken ve mutlu olmaktadırlar. Mekanlarda kültür, sanat ve tasarım uygulamaları ile kamusal iletişim güçlenmekte, mekan estetiği artmakta ve görsel iletişimin sağladığı psikolojik rahatlama sağlanmaktadır. Sanatsal projelerin, sanatsal tasarım ve uygulamaların demokratik kamusal alanlar oluşturmadaki ve kentsel yaşantıda olumlu dönüştürücü rolü önemlidir.

     

    S1- BENİM ANKARAM 

    BİR ARADA EDEBİYAT SÖYLEŞİSİ

    Ankara Şehircilik Bienali’nin “Benim Ankaram” etkinliği, bir edebiyat etkinliğidir. Kentte bir arada kültür ve sanat altında yer alsa da tüm alt temaları kesen ve alt temalarla kesişen bir etkinlik olarak da görülmektedir. Etkinliğin sahibi de edebi metin yazarı ya da edebi metinler üzerine düşünen, yazan Ankara’lı edebiyatçılardır. Benim Ankaram, Ankara üzerine yazılan edebi metinler üzerinden Ankara okumalarını içermektedir. Ankara’nın yaşanan mekanlarını, kişi, zaman, mekan, anı ve tarihsellik boyutlarını içerecek şekilde işleyen ve yorumlayan bir düzlemdir. Bu düzlemde Prof. Dr. Funda Şenol (Kolaylaştırıcı), Emrah Polat, Giray Kemer ve Serhan Ergin kişi, zaman, mekan, anılar üzerinden Ankara tarifleri yapacaktır. Kişiler, bizzat konuşmacının veya tartışmacının kendisi ya da hayali kişiler, dinleyiciler (ikinci çoğul kişi), üçüncü kişiler, edebi şahşiyetler (öykü ya da roman karakterleri, kişileri, anı müellifleri) olabilir. Kolaylaştırıcının konuşma ve tartışma düzlemine ilişkin bilgilendirme ya da tarif yapması sonrasında değerli edebiyatçıların her birine söz vermesi ile Ankara, küçük parçalarından (yaşanan mekanlar) sadece bir tarih kesitine özgülenmeden yeniden inşa edilecektir ve bir araya getirilecektir.

    S2- ŞEHRİN TINILARI ALEGRIA KOROSU KONSERİ 

    Şef M. İnci Tığlı Ayağ yönetiminde kurulmuş olan ALEGRİA Oda Korosu, başta Ankara olmak üzere Türkiye genelinde eksikliği hissedilen acapella koro müziğini, kar etme kaygısı olmaksızın icra etmek amacıyla, çok sesli müziğe gönül vermiş deneyimli amatör koristlerin katılımıyla 2000 yılında Ankara’da kurulmuştur. Ülkemizde daha önce seslendirilmemiş çoksesli müzik eserlerini müzikseverlere tanıtmayı amaçlamaktadır. Birlikte düşünen, birlikte üreten, birlikte bir kenti var eden fikirler “Şehrin Tınıları” ile buluşuyor ve Alegria kenti Ankara Şehircilik Bienali’nde Ankara Kent Konseyi binasında çok seslendiriyor.

     

    S3- SOKAK TİYATROSU 

    S3a. TABULA RASA PERFORMANS

    S3b. HAYMATLOS PERFORMANS

    Ankara Şehircilik Bienali’nin kentte birlikte kültür ve sanat etkinliği, Ankara’nın iki cazibe mekanında Aralık Sahne ekibi tarafından 20-30 dakikalık kısa performanslar olarak sergilenecektir. Etkinliklerde Gençlik Parkı ve Ankara Kaelsi için bu mekanların kent hafızasındaki yerinden, zaman içinde değişen anlamlarından yola çıkarak hazırlanan, hareket ve dans ağırlıklı performanslar yer alacaktır. Sokak tiyatrosu etkinlikleri mekanda tesadüfen bulunan, başka bir amaçla bulunan veya tiyatro için oraya gelen bütün izleyicilere açık olacaktır.

     

    S4- ODTÜ TÜRK HALK BİLİMİ TOPLULUĞU BAĞLAMA ORKESTRASI KONSERİ: CUMHURİYETİN 100. YILINDA ‘ANKARA’ 

    ODTÜ’nün ilk kurulan topluluğu olan Halk Bilimi Topluluğu, başta Türk halk dansları, halk müziği ve halk tiyatrosu olmak üzere çeşitli kültürlerin değerlerine bünyesinde yer vermektedir. Anadolu coğrafyasının müzikal zenginliğini tek sesli ve çok sesli düzenlemelerle, curadan divan sazına uzanan bağlama çeşitliliğiyle yorumlayan ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu Bağlama Orkestrası, 2001’den beri Prof. Dr. Cenk Güray’ın sanat yönetmenliğinde Gomidas, Alevi-Bektaşi kültürü, Barok minyatürler gibi çeşitli temalarla konserler vermiştir. ODTÜ Türk Halk Bilimleri Topluluğu Bağlama Orkestrası, Cumhuriyet’in 100. yılı şerefine seçilen “Ankara” temasıyla Ankara Şehircilik Bienali kapsamında Ankaralı dinleyicileriyle Keçiören Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu’nda buluşacaktır.

     

    S5- BAŞKENT ANKARA’NIN 100. YILINDA H+H HİKMET ÇETİNKAYA CANLI RESİM PERFORMANSI VE HİKMET ÇETİNKAYA ATÖLYESİ SERGİSİ

    2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı olmasının yanı sıra Ankara’nın başkent (makarr-ı idare) oluşunun (13.10.1923 tarih ve 27 sayılı TBMM Kararı) da 100. yılına rastlamaktadır. Başkent oluşundan sonra Ankara, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda  birçok ilklere de ev sahipliği yapmıştır. 1927 yılında 417 sayılı Kanun ile Ankara Belediyesinin (Ankara  Şehremenati) kurulması sonrasında açılan uluslararası yarışma sonucunda 1929 yılında Ankara’nın planının  Alman plancı ve mimar Prof. Hermann Jansen tarafından yapılmasına karar verilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer kentlerinin de planlanmasına model olacak, Ankara’nın günümüze kadar olan planlı  gelişmesinde (1924 Lörcher Planı sonrasında) önemli bir mihenk taşı olacak Prof. Jansen’in planlama  yaklaşımını içeren birçok çalışma günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmalar Ankara’nın 100 yıllık planlı gelişmesinin başlangıcını teşkil etmektedir. Başkent Ankara’nın 100. Yılında H+H Etkinliğinin birinci H’si Hermann isminden gelmektedir. İkinci “H” ise resim eğitimi yanı sıra kariyerinin büyük bölümünü Ankara’da gerçekleştirmiş, modern Türk resminin önemli temsilcilerinden Ressam Hikmet Çetinkaya’dan gelmektedir. Söz konusu etkinlikle amacımız Prof. Hermann Jansen’in Ankara çalışmalarının tuval olarak kullanıldığı Ressam Hikmet Çetinkaya stilinde resim üretimidir. ARMADA AVM’de canlı performans ile de Ankaralı sanatseverlerle buluşacak H+H performans etkinliği çerçevesinde resim üretimi söz konusudur. Resimler Prof. Hermann Jansen’in çalışmaları üzerine (tuval) Ressam Hikmet Çetinkaya  çalışmaları olacaktır. Böylece Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılına özel olarak Ankara’nın ilk plan çalışmasına ait görsellerin sanatçılar tarafından yorumlanacaktır.

     

    KENTTE BİRLİKTE ÜRETMEK ve ÖĞRENMEK

    Şehirlerdeki kamusal alanlar sadece insanların, nesnelerin, geçmişin, anıların, fikirlerin rastgele karşılaştığı alanlar değil aynı zamanda bir araya gelinerek üretimin de gerçekleştiği alanlardır. Ankara’nın kentsel kamusal mekanlarında Ankara’lıları çeşitli etkinliklerde karşılaştırmak ve bir araya getirmek için tasarlanan Ankara Şehircilik Bienali’nde üretirken öğrenmek de amaçlanmıştır. Kentte öğrenme pratikleriyle yaratıcılığı desteklemek ve dolayısıyla ekonomiyi canlı ve dirençli tutmak mümkündür. Kamusal alanlar, şehirleri harekete geçirmek ve hem kültürel hem de üretim ağı oluşturmak için etkin bir şekilde kullanılabilir. Sosyal adaletin gelişimi ve sosyal uyumun sürdürülmesi kapsayıcı ve katılımcı üretim süreçlerini gerektirmektedir. Bu amaçla Ankara’nın farklı alt-bölgelerindeki kamusal alanlar için çeşitli paydaşların katılımıyla etkileşimli ve dinamik bir şekilde yeni planlama ve tasarım ilkeleri geliştirilecek, Kale’nin işlevsel canlandırma projesi yürütülecek ve  kolektif çizimler ile ritimler gerçekleştirilecektir.

     

    Ü1. KALE İŞLEVSEL YENİDEN CANLANDIRMA ÇALIŞTAYI

    Başkentin önemli tarihsel, kültürel ve sosyo-ekonomik alt bölgelerinden biri olan Ankara Kalesi ve çevresi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen yenileme ve sokak sağlıklaştırma projeleri ile hem yepyeni bir görünüme hem de tarihi kimliğine kavuşmaya başlamıştır. Bu çalışmalara yeni planlama ve tasarım düşünceleriyle destek vermek amacıyla Kale İşlevsel Yeniden Canlandırma Çalıştayı düzenlenecektir. Prof. Dr. Baykan Günay tarafından hazırlanan “Ankara Planlama Öyküsü” gösterimi ile Ankara Kent Konseyi’nde 18 Kasım 2023 tarihinde başlayacak bu çalıştay, Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Elif Selena Ayhan Koçyiğit’in sunumu ile devam edilecektir. Ankara Şehircilik Bienali’nin ana paydaşı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ve KUDEB, Restoratör-Konservatör Ahmet Sansar konuşmacı olarak katılacaktır. Hürriyet Gazetesi yazarı Umut Özkan ile konuşmalar ve Ankara Büyükşehir Belediyesi proje tanıtımı tamamlanacaktır.

    Kale İşlevsel Yeniden Canlandırma Çalıştayı’nda paydaşların, uzmanların ve ilgililerin yanı sıra üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımı da sağlanacaktır. Ankara Kalesi girişinde Haymatlos Performansı ile kesişecek çalıştay grubu kale gezisinin ardından Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde çalıştay fikir projeleri bilgilendirme toplantısıyla devam edecektir. Dr. N. Oya Memlük Çobanoğlu, Mine Özdemir, Prof. Dr. Çiğdem Varol Özden, Prof. Dr. Burcu H. Özüduru, Prof. Dr. N. Aydan Sat, Emine Şeyda Satılmış ve Prof. Dr. Emine Yetişkul koordinatörlüğünde yürütülen çalıştayda 19 Kasım 2023 tarihinde çalıştay katılımcılarıyla hem fikir projeleri grup çalışmaları yapılacak hem de Kent Eskizleri: Ankara Kalesi etkinliğinde bir araya gelinecektir. Proje sunumlarıyla Ankara Şehircilik Bienali kentte birlikte üretmek ve öğrenmek etkinliği Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde proje sunumlarıyla tamamlanacaktır.


    Ü2. KENT ESKİZLERİ: ANKARA KALESİ

    Ankara Şehircilik Bienali kapsamında planlanan bu ortak etkinlik, Urban Sketchers çizerlerin grup halinde seçtikleri bir kentsel mekandaki anlık gözlemlerini doğrudan kağıda döktükleri bir çizim pratiğidir. Yapılan eskizler/ çizimler yaşadığımız, ziyaret ettiğimiz mekanları ve çevreyi resmetmektedir. Bu çizimler aynı zamanda, çizimlerin yapıldığı gün (zaman) ve yerin (mekanın) tarihsel bir belgesi niteliğindedir. Gözlemlenen sahnelere sadık kalınmaktadır. Birlikte yapılan bir etkinlik olduğundan bilgi, teknik ve duygusal tüm paylaşımlara açık bir etkinliktir. Üretilen resimler sonradan farklı mecralarda herkese açık olacak şekilde paylaşılır ve böylece tarihe bir not düşülmüş olmaktadır. Bienal kapsamında Kent Eskizcileri olan Urban Sketchers Ankara grubu Ulus’ta, tarihi Ankara Kalesi bölgesinde bir çizim buluşması gerçekleştireceklerdir.


    Ü3- MALTEPE AÇIK PLANLAMA ATÖLYESİ     

    İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı onursal başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin vakıf bünyesinde ve bileşenleriyle yürütmekte olduğu “açık planlama” çalışmalarıyla da uyumlu çeşitli paydaşları, uzmanları ve ilgilileri bir araya getirerek karmaşık problemlerin açık ve şeffaf bir süreç içinde iletişimsel rasyonellik zeminine oturtulmasına imkan sağlayacak atölye düzenlenecektir. Ankara merkezinin sosyal, kültürel, idari ve ticari arazi kullanımları, yapıları ve kentsel bellek unsurlarını yeniden ele almak amacıyla düzenlenecek olan Maltepe Açık Planlama Atölyesi’ne çeşitli paydaşlar, uzmanlar ve ilgililerin yanı sıra üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımı beklenmektedir. 24 Kasım 2023 tarihinde Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin ardından ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Cana Bilsel, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Uludağ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanı Hüseyin Gazi Çankaya’nın konuşmalarıyla devam edecektir. Prof. Dr. Çiğdem Varol Özden, Prof. Dr. Burcu H. Özüduru, Prof. Dr. N. Aydan Sat ve Prof. Dr. Emine Yetişkul koordinatörlüğünde çalıştay katılımcılarıyla fikir projeleri grup çalışmaları 25 Kasım 2023 tarihinde de Ankara Kent Konseyi binasında sürdürülecek ve proje sunumlarıyla tamamlanacaktır.

    Atölye katılımcıları

    İlhan Tekeli, İTŞKV Onursal Başkanı

    Namık Ayan, Maltepe Pazarı Yönetimi Başkanı

    Cana Bilsel, Mimar, ODTÜ

    Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası

    Hüseyin Gazi Çankaya, Şehir Plancısı, Ankara Büyükşehir Belediyesi

    Oya Memlük Çobanoğlu, Şehir Plancısı, Gazi Üniversitesi

    Pınar Çobanyılmaz, Şehir Plancısı

    Ömer Dursunüstün Şehir Plancısı, Şehir Plancıları Odası

    Neşe Gurallar, Mimar, TED Üniversitesi

    Makbule İlçan, Şehir Plancısı, UTTA Planlama

    Mine Özdemir, Şehir Plancısı, Gazi Üniversitesi

    Sıla Özdemir, Şehir Plancısı, ÇŞİDB

    Umut Özkan, Hürriyet Gazetesi Yazarı

    Emine Şeyda Satılmış, Şehir Plancısı, Gazi Üniversitesi

    Yücel Can Severcan, Şehir Plancısı, ODTÜ

    Nazlı Songülen, Şehir Plancısı, ODTÜ

    Tuğba Şahmurat, Şehir Plancısı, SGK

    Nilgün Görer Tamer, Şehir Plancısı, Gazi Üniversitesi

    Belma Tekin, İmar Dairesi, Çankaya Belediyesi

    Zeynep Uludağ, Mimar, Gazi Üniversitesi


    Ü4. ANSAMBUL II

    MÜZİK VE DANS PERFORMANSLARI

    Ansambul II Projesi, müziği, dansı ve video yapımını bir araya getirerek katılımcıları Ankara Hanlar Bölgesi bağlamının tarihine, kültürüne, çevresine ve ekolojisine bağlamayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, sahada kolektif hareket egzersizleri, beden ritmi atölyeleri, görsel dokümantasyon ve mülakatlar gerçekleştirmiştir. Duygusal ortaklaşmayı sanat arayüzleriyle ifade etmeye yönelik çalışmalar yapan katılımcılar, çalışma sürecinde mekana ilişkin yaratıcı video yapımıyla devam etmişlerdir. Bu süreçte müzik ve dans, mekansal deneyimin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve katılımcılara mekana dair yeni bakış açıları ve yansımaları keşfetme fırsatları sunmuştur. Ansambul II çalışma grubunda, Prof. Dr. Anlı Ataöv ve Dr. Can Gölgelioğlu’nun yanı sıra, Bürge Kayacan (Devlet Opera ve Balesi/ Koreograf), Enver Arcak (Sinema Yönetmeni ve Yapımcısı), Ziya Özsökmenler (Perküsyonist), Kubilay Demirkan (Baterist) ve Sercan Peşan (Neyzen) gibi diğer alanlardan eğitmenler ve sanatçılar da yer almaktadır.

    2023 - İlhan Tekeli Şehircilik ve Kültür Vakfı